Pokoli Torony 2015

 

 

Amikor a Múmia 2. részében 2001-ben feltűnt Dwayne Johnson, még senki nem gondolta volna...

 

...például azt, hogy a következő évtizedekben olyan komolyan bedolgozza magát az álomgyárba, hogy saját jogon bízzák rá a filmeket futószalagon.

 

Pedig 2010-re elérte azt, hogy ő lett a XXI. század akciósztárja: nevével eladható szinte minden akciómozi, ami kellően látványos, és ez még akkor is igaz, ha a forgatókönyvek kissé ismerősek már valahonnan. A 2015 júniusában bemutatott Törésvonal jó példa erre, hiszen minden kategóriának megfelel: láttuk már a sztorit, meglepetés nem nagyon éri a nézőt, cserébe baromira látványos, ahogy összeomlik San Francisco és környéke.

Dwayne ezúttal egy helikopteres tűzoltót alakít, aki több mint 500 sikeres bevetés után a legnehezebb feladatot kapja, amit csak lehet: az összeomló város romjai közül saját családját kell kimenekítenie. Természetesen elsőként a már elhidegült feleségét sikerül, így a kutatás lányuk után arra is jó, hogy átgondolják a kapcsolatuk hibáit. Tegye a szívére a kezét: ugye látta már a történetet néhányszor? Lehet, hogy New York omlik össze, lehet, hogy a főhős nyugalmazott rendőr, de a családot megmenteni általában kihagyhatatlan szál az ilyen típusú filmekből.

Most épp a Szent András törésvonal és az abból kialakuló földrengés az ellenfél, és ebből is látszik, hogy az alkotók igyekeztek a lehetőségeken belül hiteles filmet összetenni. A tudósok akiket megkérdeztek elméletileg lehetségesnek tartották, hogy akár egy ilyen katasztrófa összejöjjön, azt meg egyenesen 1:3-hoz tartják esélyesnek, hogy 2045-ig valami durván pusztító természeti csapást okoz majd a vonal.

Azt viszont tényleg senki nem tudta előre, hogy az USA bemutató napján Kaliforniában valóban földrengés lesz. Egyébként sem lehet a film készítőit azzal vádolni, hogy a katasztrófákkal próbálnák reklámozni a mozit, épp ellenkezőleg: a mozi weboldalán minden fontos információ megtalálható pl az utómunkák idején Nepálban pusztító földmozgással kapcsolatban, a segítségnyújtás módjaitól a mit tegyen, ha földrengés van kisokosig.

Visszatérve a filmhez Johnsonon kívül is rutinos színészek szerepelnek benne: elhidegült feleségét Carla Gugino, lányát Alexandra Daddario, a tudóscsapat örökké aggódó vezetőjét pedig Paul Giamatti alakítja. A rendező Brad Peyton, aki immár másodszor dolgozik a főszereplővel, ami elég nagy szó, tekintve hogy a törésvonal a harmadik nagyjátékfilmje.

A mozi egyébként finom utalásokat tesz a nagy elődökre, a klasszikus Pokoli Torony felhőkarcolójában például most is forgattak néhány jelenetet. Mindent összegezve: a Törésvonal az a típusú film, amin nem kell sokat gondolkodni. Viszont látványban olyat kap a néző, ami csúcs egy 2015-ös katasztrófafilmnél, vagyis egyszeri kikapcsolódásnak pont tökéletes.

 

Kritika

Adaline Varázslatos Élete

Romantikus Hegylakó

 

Képzelje el, hogy egyik nap kiderül, hogy nem öregszik többé. Varázslatos lenne, ugye? De vajon meddig tartana a mágia? …

tovább…

Kritika

Jurassic World

Dínóvész – keményebb, mint valaha

 

1993-ban hihetetlen siker volt világszerte Steven Spielberg mozija a Jurassic Park. …

tovább…

Kritika

Mentőexpedíció

Budapesti sikerfilm

 

Végre egy olyan film, ami Budapesten forgott, sikeres is, és nagyon jó is! …

tovább…

Kritika

Tökéletes Hang 2.

A Bellák újra énekelnek

 

2013-ban mutatták be nálunk a Tökéletes Hang című tinimusicalt, ami tökéletes meglepetésre több, majdnem 10x-es hasznot hajtott készítőinek, és tökéletesen eltalálta a fiatalok izlésvilágát. …

tovább…

Mozipáholy (c)2015

Készítők: Kalácska Gábor, Vastagh Zsolt (Zsoc)

Elérhetőség: info@mozipaholy.hu