Budapesti mókagyár

 

 

Emlékszik még, mikor Jude Law randizott egy jót Budapesten egy magyar topmodellel?

 

Na annak idején épp a Kém című filmet forgatták nálunk, amelynek bemutatója 2015 első felének kellemes meglepetése lett. Paul Feig rendező a Koszorúslányok és a Női Szervek után harmadszor forgatott együtt Melissa McCarthyval, és ezúttal igazán bátran, abszolút főszerepet osztott a színésznőre, így ragyogóan teljesedett ki kettejük közös munkája.

 

A Kém azonban nemcsak McCarthy szólóbulija, olyan sztárokkal osztja meg a vásznat, mint a már említett Jude Law, Jason Statham, vagy az épp gonoszt játszó, de továbbra is ultradögös Rose Bryne.

A történet egy CIA elemzőről szól, őt alakítja McCarthy, aki egy véletlen folytán kerül olyan lehetőség elé, amire egész életében vágyott: végre terepen bizonyíthatja, hogy a munka bevetés részéhez is ért. Mivel azonban képességei és adottságai nem változnak meg a hirtelen jött lehetőség miatt, így máris számos poénforrás adódik, amit a stáb természetesen nem is hagy ki.

Mint a magas labdák csapódnak le a viccek az öreg cicáit egyedül nevelő hölgyről, a motoros üldözést robogóval helyettesítő friss ügynökpótlékról. És ehhez jönnek még a kiegészítő figurák, ahol szinte minden színész új oldalát mutatja be: Jude Law elképesztően nyegle, Jason Statham vicces, igen jól értette, azt mondtam vicces, Rose Bryne pedig tényleg egy nagy szemét.

De ha már szóba hoztam a képességeket, el kell mondanom, hogy McCarthy sokakat meglepett, mikor maga vállalta a legtöbb akciójelenetet. Először még voltak dublőrei, ám annyira jól megoldotta a feladatokat, hogy végül szinte mindent vele vettek fel. Paul Feig tehát nem véletlenül bízott benne, de ha már bizalom: a rendező azt nyilatkozta, azért rendezte meg a Kémet, valódi akciókkal, bombákkal és minden egyéb extrával, mert tudta, hogy egy James Bond filmet sosem bíznának rá.

Itt viszont igencsak belevetette magát a munkába: a forgatókönyv is az ő remeke, sőt az operatőrök munkáit is személyesen irányította. A moziban ennek megfelelően számos James Bond utalás látható, figyelembe véve a vígjátékrajongók elvárásait. És ne feledkezzünk meg a film még egy nagyon fontos szereplőjéről: szeretett Budapestünk igencsak kitett magáért, és most hosszan, sokáig látható és felismerhető.

Azt már lassan megszokjuk, hogy minden várost képes eljátszani, a Kémben ráadásul duplázott is, hiszen Párizs mellett Rómát is alakítja. De emellett saját jogon is megjelenik, és sokszor nincs elcsúnyítva digitális trükkökkel, hanem pont olyan, mint ahogyan mi is szeretjük.

Már csak ezért is érdemes lenne megnézni, ám a Kém jóval több, mint városbemutató: egy igazán jól sikerült vígjáték, amit nyugodt szívvel ajánlok Önnek is!

A kém című akcióvígjátékban harmadszor dolgozott együtt Melissa McCarthy és Paul Feig. A film nekünk magyaroknak azért is különleges, mert Budapesten fogatták. Persze ennek is megvan a maga oka, ahogy azt a rendező készségesen el is árulja most:"Mindig is nemzetközire akartam csinálni ezt a filmet. Egy kémfilmben ugyanis az a buli, hogy különleges helyekre visz el. Az eredeti forgatókönyv szerint Caprira, Velencére, Párizsba mentek volna a főszereplők. Amikor azonban elkezdtünk helyszíneket keresni, rájöttünk, hogy spórolnunk kell, és eljutottunk Budapestre, ahol olcsóbb a forgatás, van adókedvezmény, stb.

Sokat hallottam a városról, egy barátom egy évig élt ott és imádta. És tényleg gyönyörű, szóval alaposabban körülnéztünk. Egy része lehetett Párizs, egy másik része Róma, és a film második fele is eredetileg Párizsban játszódott volna. De amikor megláttam a várost, gondoltam: tegyük át Budapestre! Gyönyörű ez a város, hát miért tagadjuk le, hogy itt vagyunk?! Ki akartam használni, amit a város adni tud. ÉS bárhová tettük le a kamerát, minden gyönyörű volt!

Szóval átírtam a forgatókönyvet, hogy Budapesten játszódjon, és örülök, hogy így tettem, mert a film sokat nyert vele."


Ugye, milyen jó érzés, hogy ennyire csodásnak tartják a mi fővárosunkat? Ám Budapest nemcsak a rendező forgatókönyvírót igézte meg, Melissa McCarthy a főszereplő szintén áradozik róla."Olyan helyeken forgattunk, amilyeneket életemben nem láttam. A fil elején mindjárt van egy fura hely. Só, vagy mészkő én már nem is tudom. Egy nagyon furcsa alagútrendszer, sok sok mérföld hosszan. Mi a franc ez? Senki nem árulta el nekem, miért van ez ott. Vagy volt az a régi erőmű.

Csodásak az épületek Budapesten. Régiek, de nagyon szépek, és nagyon változatosak is. Azt kell mondjam, sokat adott a város a sztorihoz, Budapest nélkül ez a film nagyon más lett volna. Más városokat is eljátszik, de a film nagy részében saját maga.Én pedig nagyon örülök ennek."


Mi pedig annak örülünk nagyon, hogy ennyire bejött Budapest a sztároknak. A Kémet persze nem csak ezért érdemes megnézni, de azért kihúzhatjuk magunkat miatta!

 

Kritika

MIELŐTT MEGISMERTELEK

Zsebkendőgyilkolás profin kivitelezve

 

Hogyan dolgozzunk fel egy romantikus sikerregényt? …

tovább…

Kritika

A MARTFŰI RÉM

Hazai borzongás világszínvonalon

 

Régen vártunk már egy igazi magyar thrillerre. …

tovább…

Kritika

X-MEN - APOKALIPSZIS

Isten és a génhibák

 

Hány bőrt lehet lehúzni még az X-Menről? Meddig bírja Hugh Jacman izommal a bevetéseket? …

tovább…

Kritika

Mad Max: A Harag Útja

Egy nő nyomja le Mad Maxet

 

Amikor 1985-ben bemutatták a harmadik Mad Max filmet, senki nem gondolta volna, hogy kereken 30 évnyi pauza következik. …

tovább…

Mozipáholy (c)2015

Készítők: Kalácska Gábor, Vastagh Zsolt (Zsoc)

Elérhetőség: info@mozipaholy.hu