Spielberg egyik legjobbja

 

 

Bulcsú szeretné, ha kicsit beszélnénk ma Steven Spielberg klasszikus mozijáról a Cápáról.

 

Ennek természetesen semmi akadálya, annál is inkább, mert valóban a filmtörténelem egyik legnagyobb hatású alkotásáról van szó.

 

1975 júniusában mutatták be az USÁ-ban a filmet, amely hozzánk jóval később érkezett meg: napra pontosan 10 év múlva került a hazai mozikba. Az, hogy mennyire sikeres volt, nem csak pénzügyi kérdés, bár befektetésnek sem utolsó: 8 millió dolláros költsége volt, és majdnem félmilliárdot kaszáltak vele.

Ami viszont sokkal beszédesebb, hogy a megjelenés évében csak az USÁ-ban 67 millióan látták, ez volt minden idők első nyári kasszasikere. A film forgatásának helyszínt adó Marthas Vineyard pedig igencsak hálás lehet a stábnak, a Cápa elkészülte előtt havonta 5000 turista látogatott a tengerparti településre. A bemutató után ez a szám 15000-re emelkedett, hetente! Hogy ekkora siker lesz a mozi, arra persze senki nem számított. Még maga Spielberg sem, akinek saját hangja is szerepel a filmben.

De hát ilyen az élet: a mozi egyik legendás, legtöbbet idézett mondata a Kell nekünk egy nagyobb hajó eredetileg nem is szerepelt a forgatókönyvben, Roy Schneider csak improvizálta a felvételek alatt. Azóta ez az egyik legtöbbször idézett filmes kiszólás. Schneider a víziszonnyal küzdő kisvárosi seriff mellett Richard Dreyfuss a másik főszereplő, akik megpróbálják levadászni a nagy fehér cápát, amely a lakosságot riogatja, bár nem hiszem, hogy él olyan a Földön, aki ne ismerné a történetet.

Vagy ne tudná, hogy a felvételeket egy gigantikus cáparobottal készítették, akit egyébként Brucenak neveztek el, Spielberg ügyvédja után. Nos Bruce annak rendje és módja szerint elkészült, ám vízben sosem próbálták ki, így ahogy a helyszínen az óceánba tették, azonnal el is süllyedt. Egy csapat búvár kereste egy teljes napig, mire végre megtalálták. Spielbergék egyébként sem voltak túl szerencsések: egyszer egy Orka támadta meg a hajójukat, amelyet annyira megrongált, hogy az süllyedni kezdett.

A közelben lévő mentőhajók a színészeket kezdték menteni, ám a filmek a tengerbe zuhantak, a sós víz pedig annyira megkárosította azokat, hogy New Yorkban tudták csak helyre hozni. Persze maga a rendező csupán a szerencsének köszönheti, hogy megkapta a filmet, eredetileg ugyanis nem őt szánták a direktori székbe. Elődje viszont mindjárt az első megbeszélésen lapátra került, miután elmondta, hogy koncepciója szerint a kamera a bálnát kísérve emelkedne ki a vízből.

Miután kiderült, hogy nem igazán tud a cápa és a bálna között különbséget tenni, mennie kellett. Az ő neve azóta feledésbe merült, a Cápa viszont ennyi év távlatából is megunhatatlan klasszikus, szóval végül is hálásak lehetünk neki is.

 

Újratöltve

A Cápa

Spielberg egyik legjobbja

 

Bulcsú szeretné, ha kicsit beszélnénk ma Steven Spielberg klasszikus mozijáról a Cápáról. …

tovább…

Újratöltve

Gladiátor

Maximus a Circusba megy

 

Gyuri kedvenc filmje a Gladiátor ezt szeretné, ha kicsit felidéznénk. …

tovább…

Mozipáholy (c)2015

Készítők: Kalácska Gábor, Vastagh Zsolt (Zsoc)

Elérhetőség: info@mozipaholy.hu