Könnyen csúszó repeta

 

 

2009 egyik kellemes meglepetése volt, hogy a Disney és a Dreamworks mellett egy újabb gyártó is harcba indult a gyerekek kegyeiért.

 

A Sony a Derült Égből Fasírttal sokakat meglepett.

 

És mivel a kellemes meglepetés nemcsak nézők reakcióban volt látható, hanem a mozipénztárak forgalmában is, törvényszerű volt, hogy jön a második rész. Amely 4 év múltán 2013-ban érkezett is.

A botcsinálta feltaláló Flint Lockwood és barátai vadonatúj kalandjai pedig nem spórolnak az első részhez hasonlóan vicces sztorikkal: van elég poén még az előző történetben, és van megannyi új vicc amit az új szereplők hoznak be. Apropó történet!

Bár az új rész elején beavatnak bennünket a fontosabb előzményekbe, azért ha elfogadnak egy apró tanácsot, az első részt érdemes végignézni, mielőtt a a másodikba fognánk. Számtalan apró utalás van a filmben elrejtve, melyek friss élménnyel másként hatnak, mint ha csak nagyjából emlékszünk a történetre.

Az első halfalvi kaland ugyan magasra rakta lécet, de azért hellyel – közzel sikerült itt is átugrani. Hogy minden mégsem teljesen hibátlan, arról az tehet, hogy az alkotók elkövették azt a hibát, hogy az első rész szereplői között akkor remekül fennálló hangsúlyokat most kissé eltolták, előtérbe kerültek, az akkori vicces mellékfigurák, ám ami elég volt egy jelenetben, lehet, hogy nem elég már hatban, vagy tízben.Részletek a filmből


Mi a sztori?

A második rész sztorija pontosan az eslő folytatása: épp 8 és fél perc telik el, és innen kapjuk az újabb dózist. Hőseink elhagyják a szigetet, ahová aztán mégis vissza kell térniük, hiszen kiderül, hogy a kaják immár nemcsak elkészülnek, hanem önálló életre kelnek, természetesen a flamó evolúció okozója is Flint találmánya.

A mentőexpedíció élén visszatérve azonban kiderül, hogy kicsit minden másként van, mint ahogy elsőre tűnik, akár a kajákat, akár az emberi kapcsolatokat nézzük. A megoldás minden esetre az, ha Flint gépe végleg megsemmisül…
Részlet a filmből


Persze ilyenkor mindig kellenek új figurák, akik a régi kedvencek mellett kiegészülve felpörgetik a történetet. Nos Chester V. a géniusz feltaláló és csapata hozza is a figurákat: ott vannak, viccesek, de nem tolakodnak annyira előre, hogy miattuk legyen emlékezetes a mese. Amelyben a másik lényeges újítás: a kaják immár nemcsak ehetőek, hanem élnek is: így az ember úgy érzi magát, mintha a Jurassic Park meseváltozatába csöppent volna: van itt hagymasaurus, taco-óriáskrokodil szörny, vagy mega méretű sajtburger pók is. Mindez egy olyan dzsungel közepén, ami teljesen benőtte az egykori halfalvát.

Hogy aztán mi, hogyan és miért sikerül vagy nem sikerül hőseinknek az új küldetéssel kapcsolatban emellett szinte már mellékes is: a kajakarakterek olyan erősek, hogy már miattuk is megérné megnézni a mozit. De a sztori is izgalmas, és leginkább vicces, végül pedig a jutalom sem marad el: bár picit gyengébb, mint a zseniális első rész, de olyan, mint a nagyi sütije: ha belekóstoltunk, már eteti magát.Egy újabb ajánló


Kik készítették?

Mivel az első rész kasszát robbantott várható volt, hogy a folytatást is komolyan veszi a Sony Animation. Ezt is tették: a Förtelmes Főnökök poéngyárosait szerződtették, hogy a folytatás is olyan ínyencfalat legyen, mint az első fogás.

John Francis Daley azonban nemcsak innen lehet ismerős: ő a Dr. Csont című TV sorozat pszichológusa is egyben. Itt a forgatókönyvet jegyzi, Erica Rivinoja társaságában aki többek közt a South Park egyes részeit is írta, és annak moziváltozatába is besegített.

A színészcsapatban nincs nagy változás, Flint hangja a komikuként feltűnt Bill Hader, mármint az eredeti változatban nyilván. A legnagyobb név kétségkívül James Caan, aki Lockwood apját szinkronizálja.

A magyar szinkront kiemelve: ismét egy olyan mese, amelyet érdemes magyarul nézni. Hevér Gábor és Kovács Patrícia mellett ezúttal Mikó István is feltűnik, aki a gonosz zseni szerepére remek választás volt
Eperke megtalálása


5 dolog, amit biztosan nem tudtál a Derült Égből Fasírt 2-ről

1. Több, mint 120 kajaállatot terveztek, de a filmbe végül csak 39 féle került bele.

2. Sam Sparks (a riporterlány) pont olyan ruhát visel a szigetre való visszatéréskor, mint amit Laura Dern a Jurassic Park első részében.

3. Cody Cameron rendező egy csomó állatot próbált elkészíteni agyagból, sőt az étkezések során a valódi fogásokkal is kísérletezett, ha eszébe ötlött egy-egy kajaállat figurája.

4. A film eredeti alcíme a Maradék Bosszúja volt.

5. Az elkészült állatokat hihetetlen részletesen kidolgozták: a sajtpóknak pl 209 szeme van.Egy új szereplő: Chester V.


Kassza:

Az első rész több, mint 200 millió dollárt hozott a Sonynak, így természetesen itt már bátrabban lehetett költeni is. De még így is olcsóbban kihozták a folytatást, az első rész 100 milliós költségeivel szemben a második rész megállt 78 milliós bekerülésnél.

Ez viszont azt jelenti, hogy anyagilag sikeresebb is lett, mint elődje: azután, hogy három hét alatt csak az USÁ-ban megtermelte a befektetés összegét, jóval túlhaladt ez a rész is a 200 milliós bevételen.

Pontosabban majdnem a 300 milliót is elérte: világszerte 274 millió dollár fölött keresett. Ezek után nem kérés, hogy lesz még folytatás a kajaállatkákból.
Lockwood papa új barátait


A 3 legjobb dolog az Derült Égből Fasírt 2 – A második fogás-ban:

3. a kaja állatok
2. a folytatás felvezetése
1. Eperke

A 3 legrosszabb dolog az Derült Égből Fasírt 2 – A második fogás-ban:

3. a rendőr (Earl Devereaux) figurája túl van tolva.
2. a szerelmi csetlés botlás viszont mintha nem is létezne
1. Flint gépének elpusztítása, a(z esetleges) folytatások felvezetése.Az 50 láb magas gumicukorszörny támadása


Mennyire tetszik?

IMDB: 6,5
Metascore: 59%
Metascore User: 7.0
Rotten Tomatoes: 70%
Rotten Tomatoes audience: 67%
MOZIPÁHOLY:8

 

Kritika

A FÜGGETLENSÉG NAPJA – FELTÁMADÁS

20 év után se volt rá szükség

 

Vannak filmek, amiket nem kellene folytatni. …

tovább…

Kritika

LEGENDÁS ÁLLATOK ÉS MEGFIGYELÉSÜK

Varázslatos varázsvilág

 

J.K. Rowling, már soha nem fog megszabadulni Harry Pottertől. …

tovább…

Kritika

VIGYÁZZ, KÉSZ, SZÖRF! 2

Kicsit Suta Újrajátszás

 

2007-ben a Lecsó, a Mézengúz és a Harmadik Shrek évében debütált a moziban a Vigyázz, Kész, Szörf című animációs mozi. …

tovább…

Kritika

Serena

Szupersztárok B projektje

 

Amikor 2012-ben megjelent a Napos Oldal, a világ filmrajongói egy emberként sóhajtottak fel: megvan az új eszményi szerelmespár! …

tovább…

Mozipáholy (c)2015

Készítők: Kalácska Gábor, Vastagh Zsolt (Zsoc)

Elérhetőség: info@mozipaholy.hu