Leo kikaparta

 

 

Itt a film, melynek kapcsán úgysem emlékszünk másra, mint hogy végre Leo megkapta érte az Oscart.

 

4 sikertelen jelölés után, végre összejött neki, és ez még akkor is dicséretes, ha ebből a filmből azért sokkal többet ki lehetett volna hozni.

 

Nemcsak Di Caprio, hanem Innaritu a rendező is igazi nagyágyú ugyanis, aki a Birdman után vágott neki a Visszatérőnek. Amely egy borzalmas történetet dolgoz fel, ám ebben a feldolgozásban sajnos nincs is túl sok a borzongáson kívül. A vadonban csúszó mászó elveszett vadász szinte mindent megtesz azért, hogy alakítója bemutathassa, miért olyan nehéz a színművészek élete, és végre a vitrinjébe tegye azt a fénylő aranyszobrocskát.

De maga a sztori ennek ellenére eléggé lapos. Nem csoda, hogy a 12 Oscar jelölés közé nem fért be a forgatókönyv, pedig ennél a filmnél szinte tényleg nehezebb volt elérni, hogy valamiért ne jelöljék, mint hogy igen. Ennek ellenére vagy nagyon szájbarágósan kapja a néző az arcába, hogy a vadász szomorú, mert az indián kedvese meghalt, vagy épp egy tartós szenvedéscunami közepén vagyunk.

És itt jön a kevesebb néha több elve, egyrészt mert 50 percet még simán kivághatott volna a majd háromórás játékidőből a rendezőistenség, másrészt a jóval visszafogottabb Tom Hardyra nem lehet nem felfigyelni Leo mellett. Aki három filmért is esélyes volt díjat kapni, végül ezért jelölték, és nem érdemtelenül: ha lenne igazság a filmszakmában, akkor ő kapott volna elismerést.

Igaz, akkor talán DiCaprio is kevéssé szenved, mert már otthon figyel Oscar bácsi.

A Visszatérő egy hosszú, lassú művészi film, amely látványos és tanúságos ugyan (nem véletlen az operatőr Emmanuel Lubezki jelölése sem, amit már a kezdőjelenet miatt megérdemel) de biztosan nem akarja annyiszor újranézni az ember, mint a Wall Street Farkasát. De Leo nemcsak a medvetámadást élte túl, hanem elkúszott a havas, jeges pusztákon át egészen a dicsőségig.Ébredés


Mi a sztori?

A visszatérő megtörtént események alapján készült. Magával ragadó, hátborzongató film egy férfi küzdelméről, a minden rettenet ellenére legyőzhetetlen élni akarásról és a teljes esélytelenséggel is dacoló emberi szellemről.

Hugh Glassra a még feltérképezetlen amerikai vadonban rátámad egy medve: társa, John Fitzgerald szándékosan tagadja meg a segítséget és magára hagyja őt a kietlen, dermesztő rengetegben.

Glass hihetetlen erőfeszítéssel dacol a természet és az ember kegyetlenségével. Őrületes kalandokat él túl, egymaga vág keresztül hegyen, erdőn, folyón és hómezőn, hogy bosszút álljon.
Az operatőr featurette


Interjúk:

A film főszereplője és legnagyobb sztárja persze hogy Leo Di Caprio, aki természetesen nem volt hajlandó az Oscarral kapcsolatos kérdésekre válaszolni – egészen addig, amíg el nem nyerte azt. Viszont szívesen beszélt arról, mennyire megterhelő volt a forgatás.

Nézzük pl, hogy melyik jelenetet választotta a legnehezebbnek a forgatáson.

- Nos nem tudok választani… Az az igazság, hogy amikor jelentkeztünk, mindannyian tudtuk, hogy a vadon mélyén zajlik a cselekmény, nagyon távoli tájakon, és hogy ténylegesen ott kell lennünk. Nagyon hideg volt, ami számos nehézséget tud okozni, ami az egész produkcióra vonatkozik. Mindenki tudta ezt, a rendező, a stábtagok és a színészek is. Egy filmet természetes fény mellett forgatni, folyamatosan változó időjárási körülmények között, a tájkép reggel egészen máshogy néz ki, mint ahogy másnap ki fog nézni. Ott vannak a logisztikai feladatok, amik megint kivételes kihívás elé állítják a produkciót, de sok mindent hónapokkal korábban elkezdtünk már. A medvés jelenet számomra varázslatos élmény volt, a lovas jelenetek szintén, vagy az utolsó jelenetem Tommal ugyanígy. Sok minden jobban is sikerült, mint ahogy terveztük. Vicces módon épp azok a jelenetek, amelyekről azt hittük, hogy könnyű lesz megcsinálni őket, lettek a legnehezebbek, amit csak életemben tapasztaltam. Egyébként bárkit megkérdeztem, mindenki azt mondta, aki részt vesz ebben a filmben, hogy soha életében nem volt még része ennyire nehéz munkában.

Tom Hardy a másik fontos figura a filmben már nem érzi ennyire drámainak a forgatást.

- Nem, tényleg nem. Úgy értem, az időjárás az, ami meghatározó volt, hogy annyira hideg volt, de igazából Szibériában is hideg van, meg egy csomó más helyen, szóval nem mondhatjuk, hogy borzalmas hideg van, amíg nem megy a hőmérséklet mínusz 30-40 fok alá… az már tényleg nagyon hideg. Logisztikai nehézségek persze voltak, és néha meredek helyzetek álltak elő, és a nagyon speciális helyszínek is hozzátették a magukét. Egyértelmű, hogy nehéz volt összehozni az egészet, és emellé szokatlan volt az időjárás, még az ottani körülményekhez képest is, amit a klímaváltozás is okozhat. Vannak jelenetek, amelyekben kell, hogy essen a hó, és vannak, amelyekben nem, és ezeket is úgy kellett kombinálni, ahogy épp adódott, vagy alkalmazkodnunk kellett hozzá. Ez tényleg nehéz volt, hogy úgy alakítsuk a felvételeket, ahogyan épp az időjárás adta a lehetőségeket, főleg, hogy hónapokon keresztül ment ez így. De összességében a forgatás nem volt különösen nehéz, egy forgatás volt, ennyi.

Nos talán épp emiatt a pozitív hozzáállás miatt, de az a furcsaság fordult elő, hogy három filmben, a Mad Maxben, a Legendában és a Visszatérőben nyújtott játékáért is esélyesnek tartották az Oscar jelölésre. Végül csak ezért a filmért jött neki össze, ennek ellenére 2015-öt nyugodtan nevezhetjük a legjobb évei egyikének. De mit gondol ő erről?

- Nem gondolkodom ezen. Úgy értem, nagyon jó érzés, hihetetlen jól esik, hogy elismerik a munkámat.

A Visszatérő főszereplője Leonardo DiCaprio a forgatás során szinte a poklokat járta meg. Úgy tűnik ez kellett ahhoz, hogy elnyerje első Oscar díját. De vajon volt olyan pillanat, amikor úgy érezte feladja? Vagy gondolt arra, hogy "Mi a fenét művelek, minek lettem én színész"?

- Azt hiszem, az összes színésznek volt ilyen érzése egyszer-egyszer. Ugyanis ez egy hamisítatlan hideg környezet, ahol tényleg az alapvető dolgok is lényegessé válnak. Természetesen volt olyan melegedő, ahová be tudtunk menni, voltak lakókocsik, de ha belegondolunk, hogy ezek az emberek tényleg ilyen körülmények között éltek, és hogy az ember milyen szintű alkalmazkodásra képes, akármilyen körülményekhez, az tényleg bámulatos. Ezek az emberek tényleg ilyen körülmények között éltek, kitéve a természeti erőknek, és ez egy igazi figyelemfelhívás arra, hogy megtanuljunk alkalmazkodni azokhoz a körülményekhez, amelyek körülvesznek bennünket. Persze egész idő alatt az volt a lényeg, hogy ne fázzunk. Mire a végére értünk, tényleg az alapvető dolgokról szólt minden. Hogy ne éhezzünk, és ne fázzunk.

Brutális. De vajon volt-e olyan pillanat a forgatáson, amitől kifejezetten tartott? Pl a legendás bivalymájevés nyersen.

- Az igazság szerint spontán módon történt meg a forgatás közben, mert a máj, amit adtak nekem, nem tűnt eléggé valódinak, ezért kellett szerezni egy igazit. Egyébként számomra kényelmes volt a forgatás olyan szempontból, hogy egyszer sem sérültem meg. Tényleg nem. Az tény, hogy párszor megfáztam, de komoly bajom nem lett egyszer sem. Ez azért történhetett így, mert az egész idő alatt, már a meghallgatásoktól kezdve nagyon jól kezeltük a káoszt. Mindig megvolt az, amire szükségünk volt, megszereztük, amit kellett, és ez mindennapos kihívás volt. Minden olyan tevékenységet vagy helyzetet, amiről tudni lehetett, hogy sérülést okozhat, gondosan megterveztünk előre.

A film másik főszereplője Tom Hardy akinek szintén Oscar jelölést hozott a szerep. A két karakter ellentéte uralja a sztorit, így nyilván fontos a kérdés, hogy mi a különbség kettőjük között?

- Ez egy nagyon érdekes történet, mert nem egy tipikus, két főszereplő közti ellentétet bemutató helyzetről van szó. Nem lehet egyiket jónak, a másikat rossznak nevezni. Sokszor elgondolkodtam, mit tett volna John Fitzgerald ugyanabban a szituációban, amit éppen játszottam, ha pont ugyanolyan helyzetben lett volna. Azt hiszem, mindent meg tudnék indokolni, amit Fitzgerald tesz. Elég széles a skála az elszántságtól az erkölcsiségen át az etikáig, ami felmerülhet ezzel kapcsolatban, de ott van az is, hogy jól válassza meg, mikor mit tesz. Tudni kell, hogy elég nehéz természete van. Emellett elég brutális a fizikai környezet, ami körülveszi. Mindeközben a szociális és politikai állapotok is változnak: egy vadonatúj amerikai országban zajlik a cselekmény, új nemzet alakul ki, és minden ott van, ami ezzel jár. Szóval ilyen körülmények közt elég nehéz megmondani, ki a jó és ki a rossz, mert nem egyértelmű, mihez viszonyítunk. Ez sokkal több, mint fekete és fehér, ezek az emberiség szürke területei, az emberség feltételeinél mélyebbre kell menni, és fel kell tenni a kérdést: "Mi lenne, ha…?".Medvetámadás – a színfalak mögött


Kik Csinálták?

Alejandro González Inárritu a rendező – igazi legenda, már a 21 grammal letette a névjegyét. Aztán a Babel meghozta az első Oscar jelölést, és a Biutiful is jelölt lett. A Bridman pedig már a díjakat is, és a Visszatérőért is bezsebelte a legjobb rendezés díját a mexikói direktor.

Tom Hardy – ha díjak szempontjából nézzük, akkor épp a Visszatérővel lett komoly színész, hiszen első Oscar jelölését jelenti ez a film. De a 2015-ös éveben ott volt még a Legenda, és a Mad Max is, és Fékezhetetlen, a Bronson vagy akár a Batman trilógia Bane szerepe is mind azt bizonyítja, hogy már csak miatta is megéri megnézni egy filmet.

Leonardo DiCaprio – Van-e aki nem tudja róla, hogy ötödszörre épp ezzel a filmmel nyerte el első Oscar díját? A Wall Street Farkasa után már minden filmrajongó sajnálta, ám még érdekesebb, ha csak azon filmjeit sorolom, amiért még a jelöltségig sem jutott el: Django elszabadul, J. Edgar, A szabadság útjai, Viharsziget, Eredet, Rómeó és Júlia és még jónéhány olyan mozi, ami miatta emlékezetes elsősorban.

Domhnall Gleeson bár a Boy Eats Girl című filmben mutatkozott be, a világ a Harry Potter filmek utolsó két fejezetében figyelt fel rá, ahol Ron egyik bátyját alakította. Onnan indult be a karrierje, és jobbnál jobb filmek követték egymást: főszerep az Időről Időrében, de a 2016-os Oscar jelölés környékére jutott filmek közül is feltűnik egy csomóban: a Rendíthetetlenben éppúgy játszott, mint a Brooklynban. No meg persze itt. És ki ne hagyjam: ő az üvöltöző tábornok az Ébredő Erőben aki 3 bolygót lövet szét.
A kosztümök


5 dolog, amit biztosan nem tudtál A VISSZATÉRŐ-ről

1. Tom Hardy gyakran állítja magáról, hogy sosem olvassa el a neki szerepajánlattal elküldött forgatókönyveket, és elsőre nem különösebben érdekelte a közös munka Alejandro González Inárrituval, mivel éppen katonát szeretett volna játszani, ám Leonardo DiCaprio gyakorlatilag könyörgött neki, hogy olvassa el A visszatérő szkriptjét. Hardy végül kötélnek állt, és még csak a könyv felénél járt, amikor felhívta a rendezőt, hogy vállalja a szerepet. Később, amikor kiderült, milyen körülmények között fognak dolgozni, Hardy már kezdte bánni, hogy igent mondott - pedig a Mad Max után ő számított a leginkább harcedzettnek -, és komoly vitába keveredett Inárrituval, amit végül azzal simítottak el, hogy a rendező hagyta a színésznek, hogy fojtófogásba vegye - hogy ez miért volt jó neki, rejtély, de az esemény fényképéből Hardy egy pólót is készített a stáb minden tagjának.

2. Ez volt kétségkívül Leonardo DiCaprio életének legnehezebb forgatása - noha jópár nehéz filmen van túl. A színésznek jéghideg vízben kellett úsznia, vegetáriánus létére nyers bölénymájat kellett ennie és egy döglött póni belsőségeit kellett kipakolnia a „holttestből”, meg kellett tanulnia, miként kell megtölteni és elsütni egy elöltöltős muskétát vagy esőben tüzet gyújtani, két indián nyelvből is - pauni és arikara - hosszú dialógusokat kellett bemagolnia, illetve egy indián sámántól ősi gyógyító szertartásokat és technikákat kellett elsajátítania.

3. A filmet az itt ábrázolt események időrendjében vették fel egy 80 napos beosztás alapján, de maga a teljes forgatás 9 hónapon át húzódott el - ezen nyilván nem kellett a teljes stábnak végig jelen lennie. Ez a szokatlanul hosszú idő a rendkívüli hidegnek és a távoli helyszíneknek volt köszönhető, illetve a rendező, Alejandro González Inárritués operatőre, Emmanuel Lubezki azon esztétikai döntésének, hogy a filmet csakis természetes fény felhasználásával fotózzák, hogy elérhessék a maximálisan valósághű hatást. Márpedig fent északon nagyon kevés ideig süt a nap. Így aztán minden egyes nap munkamenetét rendkívül pontosan meg kellett tervezni, mert pár perces csúszás is egész jeleneteket tehetett tönkre, de még így is jelentős csúszás alakult ki, és a stáb egyszer csak azt vette észre, hogy a kanadai helyszínen el kezdett olvadni a hó. Mivel rohamosan közeledett a jó idő, nem volt más választásuk, mint az egész produkciót átköltöztetni Argentína déli, hegyvidéki részére, ahol még rengeteg hó volt, és a tájkép is hasonló volt.

4. Az igazi Hugh Glass nem vitte magával félig indián fiát a kérdéses expedícióra - bár valóban élt a paunik között és volt indián felesége -, és bár az itt ábrázolt kalandok nagyrésze tényleg megtörtént, leszámítva a kellemetlen találkozást a francia trapperekkel, Glass a végén csupán szóban vonta kérdőre az őt magára hagyó társait, akik idősebb korukban, természetes halállal hunytak el.

5. Tom Hardy a gaz és álnok John Fitzgerald alakítását Tom Berenger aljas őrmesteréről mintázta A szakaszból (1986), és ezért a filmet vagy tucatszor nézte meg.A rendező


Kassza:

135 millió dollárba került a Visszatérő, vagyis igen drága mulatságnak számított. Viszont meg is termelte az árát, hiszen több, mint 180 milliót keresetek vele az USÁban. És mivel a világ nem csak egy országból áll, az már talán meg sem lep senkit, hogy a külföldi 350 milliós bevétellel, 532 millióval zárt. Nálunk is szerették, több mint egymillió dollárt költöttünk rá mi magyarok is.
Válogatás a legjobb szenvedős jelenetekből


Extrák:

Bár maga a film is elég hosszú, az alap DVD változata is 150 perc, ennek ellenére nincs nagyon elkényeztetve az, aki a filmen kívül mást is szeretne látni. Olyannyira nem, hogy a DVD-n nincs is extra. A Blu-Ray lemezre már felkerült egy 44 perces dokumentumfilm a forgatásról, illetve képgaléria is helyet kapott rajta, no meg 6 percnyi extra hossz a filmben. Ez a kínálat itthon is, és nemzetközileg is.Featurette: A színészek


Hogy tetszik?

IMDB: 8,1
Metascore: 76
Metascore User: 8,0
Rotten Tomatoes: 82%
Rotten Tomatoes audience: 85%
MOZIPÁHOLY: 7

 

Kritika

TARZAN LEGENDÁJA

Felesleges visszatérés

 

A XX. század egyik legnagyobb hatású filmkaraktere Tarzan volt. …

tovább…

Kritika

PÁNCÉLBA ZÁRT SZELLEM

Amerikai Manga

 

Vannak filmek, melyeknél lehet, hogy jobb, ha nem ismered az előtörténetet. …

tovább…

Kritika

Agymanók

Gyerekmese felnőtteknek

 

A Pixar stúdió feltűnése az animációs filmek porondján két dolog miatt volt különösen izgalmas: …

tovább…

Kritika

ROCK CSONT

Rock – Rádió - Sztár

 

Lehet-e 2017-ben olyan filmet csinálni, amit még nem készítettek el? …

tovább…

Mozipáholy (c)2015

Készítők: Kalácska Gábor, Vastagh Zsolt (Zsoc)

Elérhetőség: info@mozipaholy.hu