Ilyen sztárokkal lehetett volna sokkal jobb is

 

 

2016-ban Ryan Reynolds, Kevin Costner, Gal Gadot, Tommy Lee Jones és Gary Oldman egy filmben?

 

Ez csak valami álom lehet gondolnád. De van egy mozi amiben ők mind szerepelnek, és nem csoda, hogy nem hallottál róla mégsem.

 

A Beépített Tudat ugyanis sajnos annak ellenére sem lett igazán kiemelkedő film, hogy tényleg a legkomolyabb neveket sikerült összeszedni még az apróbb szerepekre is. Épp csak annyi a baj, hogy bármekkora nevek is jöttek össze, a forgatókönyv hibáit és a film közhelyességét ők sem tudják semmissé tenni.

És már az alapötlet is olyan, amiből egy éve épp Reynolds főszereplésével forgattak egy remek mozit. A tudatátültetés és az ezzel kapcsolatos erkölcsi aggályok itt kissé más színben tűnnek fel, de ettől még erősen megvan a Deja Vue érzés a sztori okán.

Costner figurája szintén maga a közhely, veszélyes és kezelhetetlen bűnöző, aki aztán mégis elkezd érezni, és az addig ismeretlen érzelmei az erkölcsileg helyes döntések irányába viszik.

Láttunk már ilyet, ugye?

Hosszasan sorolhatnám még az utánérzéseket, de nem akarom bántani igazán a filmet, mert ennek ellenére sem lett rossz. Csak éppen nem lett annyira jó sem, mint amit elvárnánk egy ilyen sztárparádétól.

Ha kikapcsoló akcióra vágysz, akkor remek választás, ha inkább agyalnál egy film sztoriján, akkor inkább mással próbálkozz.A fejemben


Mi a sztori?

A CIA egyik legjobb ügynöke egy küldetés során olyan információk birtokába kerül, mellyel képes lehet megfékezni egy nukleáris háborút, ám mielőtt ezt átadhatná feletteseinek, elkapják. Mikor kollégái rátalálnák, már csak egy módon deríthetik ki, társuk mit tudott: tudatát át kell ültetniük egy másik emberbe. A személy, aki képes lehet befogadni a férfi emlékeit, érzéseit, és így segíthet megfékezni a katasztrófát, egy féktelen bűnöző.
A maga neve...


Interjúk:

Kevin Costner a Beépített Hiba főszereplője ebben a filmben furcsa kettős karaktert játszik. Annak ellenére, hogy rosszfiú a film végére végül mégis a klasszikus értelemben véve is hős lesz.

Messziről jut el ide, és nem csak a külsőségek miatt, bár az sem semmi, a film elején eléggé csavargós a külseje. Hogy ezt otthon hogy tudta elfogadtatni, az is érdekes kérdés.

- A gyerekeim már hozzászoktak az ilyesmihez. Chris észre szokta venni, hogy máshogy néz ki a hajam este, amikor hazajövök, mint reggel, amikor elmentem otthonról. Gracie meg rám néz, aztán megkérdezi az anyjától: Anyu, Apa megint verekedett, ugye? Szóval ők egész jól megértik, és általában tudok is valamennyit mesélni nekik arról, hogy milyen történethez kell az adott frizura.

Ha már a harc: van néhány hihetetlen jelenet, rengeteg akció, és durva, erőszakos képek. Ezt nem igazán lehet becsomagolni, szépíteni. A filmnek nem is célja ez, és ebben Costnernek is része van: néhány ilyen jelenethez ő maga készítette a koreográfiát.

- A helyzet az, hogy nem mindenki számára érthető, hogy verekszem és harcolok különböző emberekkel, és nem minden színész számára fér bele az ilyesmi. Ha viszont ilyen esetekben, főleg a komolyabb jeleneteknél találékony és kreatív tud lenni az ember, az nagyon sokat segít. Igazán nagy kihívás van abban, hogy érdekes és látványos legyen, és közben mosolyra késztessük a nézőt. Mindeközben fontos, hogy maga a jelent hihető is legyen.

A sztárok sorában Costneren kívül Gary Oldman is érdekes szerepet kapott. Ő elvileg jófiú, ám egy percre sem tud szimpatikussá válni. De vajon hogyan talál meg egy ilyen érdekes szerepet?

- Sokszor maga az anyag alapján döntök: a történet, a színvonal, a rendező, a szereplőgárda. Viszont vannak életkörülmények is, amiket figyelembe kell venni, úgy értem, van, amikor bejön valami, amit szívesen megcsinálnál, de közben a gyerekekkel is szeretnél együtt lenni, és nem akarsz elutazni Peruba vagy Dél-Afrikába egy forgatásra. Nagyon sok esetben egész egyszerűen egy kérdésen múlik, ami nem más, mint a "Mikor?". Hogy mikor jön be egy felkérés. Mi történik épp akkor az életemben, például lehet, hogy épp egy három hónapos vakációra megyek, és amikor hazaérek, szinte az égből elém pottyan egy forgatókönyv, és lehet, hogy tényleg olyan, amit szívesen megcsinálnék, de nem esik jól megint elutazni. Szóval az időzítésen legalább annyira múlik, mint azon, hogy miről szól konkrétan a project.Kifelé!


Kik készítették?

Kevin Costner

A Farkasokkal Táncolókért ugyan nem kapta meg a legjobb színésznek járó Oscart, viszont ugyanezzel a filmmel nyert másik kettőt: a legjobb film és a rendezés díját. Ezzel már legenda lenne, de emellett az Aki legyőzte Al Caponét a Robin Hood, a tolvajok fejedelme és aTöbb, mint testőr is ebből a korszakból való. Aztán egy iszonyú mélyrepülés, majd a 2007-es Mr. Brooks-szal kezdődően visszatérés.

Ryan Reynolds

Amikor ezt a filmet forgatta, párhuzamosan készítette a Deadpoolt is. Már ez is jelzi, mennyire meg akarhatta ezt csinálni, ha nem mondta vissza a forgatását. Kétségkívül a Deadpool a legjelentősebb szerepe, és nem pont a Golden Globe jelölés miatt, a legrosszabb meg a Zöld Lámpás. A kettő között számtalan vígjáték mellett ott van pl a Fogoly is, amelyben megcsillantja drámai énjét is.

Gary Oldman

Egy olyan legenda, akit elkerült az Oscar. Egyetlen jelölése volt csupán, a Suszter, szabó, baka, kém c. filmért, pedig lehetett volna sokkal több is a több, mint 80 szerepéből. Játszott a Nolan féle Batmanben, de a JFK, a Leon a profi is simán ért volna egy jelölést legalább. És ott van még az Ötödik Elem, vagy az Éli könyve, hogy csak néhányat említsünk tényleg.

Gal Gadot

Az izraeli modell színésznőnek a Halálos Iram volt a debütálása a vásznon, és ez a 10. filmszerepe. Vele kapcsolatban a 2016-ban a legfontosabb hír kétségkívül az volt, hogy megkapta Wonder Woman szerepét, így évek múlva senki nem emlékszik majd arra, hogy láthattuk a Kéjjel-Nappalban, vagy a Párterápiában.

Tommy Lee Jones

A Szökevényért 1994-ben Oscart kapott, ezen kívül még három alkalommal jelölték: JFK, Elah Völgyében és Lincoln a filmek. Másnak egy életre nem jut ennyi remek szerep, de nála ez tényleg csak szelet a sokból: ő az a típusú színész, aki még a Men In Blackből is a legjobbat hozza ki.
angol nyelvű előzetes


5 dolog, amit biztosan nem tudtál a BEÉPÍTETT TUDAT-ról

- Egy jelenetben Bill Pope taxiba száll és átad egy GPS készüléket a sofőrnek. Londonban minden taxisnak kötelező fejből tudnia az összes utca elhelyezkedését, így a valóságban a sofőr nem fogadná el a GPS-t az utastól, és nem is vinné rossz címre, ami ennélfogva nem is okozhatna kellemetlenségeket.

- Az elhagyott raktárban lévő steril szobát, amiben Tommy Lee Jones megoperálja Kevin Costnert, egy brit cég, a Connect 2 Cleanrooms építette. A falak a szokásosnál szélesebbek lettek annak érdekében, hogy a kamerák optimális képet vehessenek fel.

- A film szereplői majdnem mind a DC képregények filmváltozatának szereplői: Ryan Reynolds, Gal Gadot, Tommy Lee Jones, Gary Oldman, Antje Traue, and Kevin Costner mind szerepelnek egy – egy DC filmben. Ám Ryan Reynolds, és Tommy Lee Jones kettős ügynökök, mert ők Marvel filmben is játszottak már. Ennek ellenére itt nem tűnik fel egyetlen szuperhős sem.

- Alice Eve egy amerikai ügynököt játszik a filmben, akit Londonba helyeztek. A valóságban Londonban született és jelenleg Amerikában él.

- Ryan Reynoldsnak mostanában bejönnek a tudatátültetéses filmek, hiszen itt az ő emlékeit ültetik át, míg az Önkívületben ő volt a gazdatest, ahová Ben Kingsley memóriája került bele. Majd egyszer megkérdezzük, melyiket bírta jobban.

Kassza

Költségvetés
31,500,000 Dollár (tervezett)

Nyitó hétvége
5,767,278 Dollár (USA) (2016. április 17.)

Összesen:
14,268,533 Dollár (USA) (2016. május 8.)

Világszerte:
$38,803,993
Nálunk:
$77,510


Hogy tetszik?

IMDB: 6,4
Metascore: 37
Metascore User: 7,7
Rotten Tomatoes: 32%
Rotten Tomatoes audience: 56%
MOZIPÁHOLY: 6

 

Kritika

A számolás joga (Hidden Figures)

Ezért megérte a hiszti

 

Amikor 2016-ban az Oscar díjkiosztó körül kisebb cirkusz támadt mi magyarok éppen nagyon mással voltunk elfoglalva. …

tovább…

Kritika

A hangok

Ryan Reynolds őrülete

 

Hallott már Marjane Satrapi rendezőnőről? …

tovább…

Kritika

A HÉT MESTERLÖVÉSZ

Régen minden jobb volt, de ez a film biztosan

 

Gyerekkorom egyik klasszikus filmje volt a hét mesterlövész. …

tovább…

Kritika

BEZÁRVA

Soha ne bízz a szellemekben!

 

Szóval itt egy film, ami sima ügynek látszik. …

tovább…

Mozipáholy (c)2015

Készítők: Kalácska Gábor, Vastagh Zsolt (Zsoc)

Elérhetőség: info@mozipaholy.hu