20 év után se volt rá szükség

 

 

Vannak filmek, amiket nem kellene folytatni.

 

Vannak, amiknek sikerül is ellenállni, aztán lassan majdnem mindig kiderül, hogy a pénz mindennél nagyobb úr.

 

A Függetlenség Napja 1996 egyik kellemes meglepetése volt, anyagilag hatalmas hasznot hozott a készítőknek, és tökéletesen illeszkedett az akkori divatos filmek sorába: látványos volt, izgalmas volt és nem nagyon kellett agyalni rajta. Egy ideig várta is az ember a folytatást, de aztán végül szép csendben elsikkadt a dolog, és a Függetlenség Napja lett a bezzeg kategória éllovasa, hogy itt bizony kibírták, hogy ne kelljen folytatni. Sokan a rendezőnek tulajdonították ezt, merthogy ő sosem rendez folytatást, ám végül kiderült, hogy nem találtak megfelelő sztorit hozzá. Kereken húsz évig, bár a Feltámadást nézve egyértelmű, hogy akkor se. Az a baj ezzel a filmmel, hogy olyan, mintha az egész történet 1996-ban ragadt volna. Ami akkor működött, az jön most is, drámai zenés portrék nagy gondolatok az összefogásról stb. Csak közben a világ teljesen megváltozott. Ami az első rész esetében kellemes nosztalgiaként működik, az itt inkább kínos. Látványilag persze rendben van a mozi, és hát egyszer végigszenvedi az ember, csak egyfolytában az a kérdés jár közben a fejében, hogy: minek? Szóval ez is egy olyan film, ami jobb lett volna ha nem készül el.Ami felmegy, az le is fog jönni


Mi a sztori?

Mindig sejtettük, hogy így lesz. Tudtuk, hogy visszajönnek. Egyszer győzött az ember a Föld ellen támadó elképesztő túlerővel szemben, de az idegenek nem nyugodhattak bele a kudarcba. Szükségük van a világunkra, és tudják, hogy hatalmas technikai fölényük segíti őket.
Arra viszont nem készülnek, hogy ez a fölény már minket is segít.

Az űrből érkezett támadó járművek roncsai elképesztő tudáshoz segítették az emberiséget. A Föld népei összefogtak és együtt készültek a második támadó hullámra. De minden hiábavaló: arra az erőre, amivel lecsapnak, nem lehetett felkészülni.

Ismét csupán néhány bátor férfin és nőn múlik, hogy visszafordítsák a visszafordíthatatlant: egyre kisebb az esély arra, hogy megmarad az emberiség.
Nem sikoltoznak...


Interjúk

A Függetlenség Napja Feltámadás szereplői mesélnek most a filmről, elsőként Liam Hemsworth:

- 20 év telt el, és most láthatjuk, hogyan épült újra a világ. A Föld nemzetei összefogtak, és abbahagyták az egymás elleni harcot. Alapvetően az újjáépítéssel foglalkoztunk, és felkészültünk az idegenek esetleges következő támadására. A karakterem elvesztette a szüleit az első támadás során, majd amikor elég idős lett, jelentkezett a hadseregbe, és vadászpilóta lett. Őszinte leszek, nagyon mókás volt együtt dolgozni a csapattal, Jeff-fel főleg. Kiváló színész, nagyon jó vele dolgozni, energetikus, lelkes, nagyon szereti ezt a munkát és a forgatásokat. Roland Emmerich rendező is kellemes meglepetés volt. Nagyon sok bizalmat szavaz a színészeknek, engedi, hogy kipróbáljunk egy csomó dolgot, és nagyon sok támogatást ad, szóval tényleg szabadon szárnyalhattunk.

Ezt az állítást Jeff Goldblum is megerősíti:

- Briliáns rendező, nagyon jó volt vele együtt dolgozni újra. Tényleg csodálatos rendező. Felkészült, lelkes, vidám, és nagyon szereti a színészeket. Akik közül Liam-mel a munka fantasztikus volt, csodálatos ember. Az én figurám kicsit változott az első részhez képest: az 1996-os események után azonnal kineveztek ESD-igazgatónak a légi védelemnél. Nem akarok semmit mondani, de őszintén szólva előre megmondtam, hogy újra meg fog történni, és lássuk be, igen, igazam volt. Érdemes lett volna jobban figyelni rám.

H már változások: az első részben Will Smithsnévé váló Vivica A. Fox is erről beszél:

- A karakterem nem táncos többé, hanem egy kórházban dolgozik, és az a fő célja, hogy gondját viselje az embereknek. Neveli a fiát, és igyekszik megérttetni vele, hogy nincs azzal semmi baj, ha az apja nyomdokaiba lép. Bíztatja, hogy nincs mitől félnie, és hogy minden rendben lesz.

De nemcsak régi motorosok láthatóak. Az újoncok közül az eddig főleg TV sorozatokban látható Jesse Usher mesél.

- Az én karakterem a légi védelem kapitánya, egy vadászpilóta-osztag vezetője vagyok, ők a Hagyaték Repülőszázad. Nagyon sok technológiát átvettünk az idegenektől, és ezt egyesítettük a sajátunkkal, így biztosítottuk, hogy olyan felkészültek legyünk, amennyire csak lehetséges, arra az esetre, ha az idegenek ismét próbára akarnának tenni minket.Az idegenek technológiája


Kik készítették?

Roland Emmerich rendező.

Igazán a múlt évezred volt az ő ideje, a Godzilla, a Függetlenség Napja, a Csillagkapu, a Tökéletes Katona mind az ő filmje. 2000 után a Holnapután még komolyan vehető, ám a 2012, vagy az Elnök Végveszélyben már inkább olyan régimódinak tűnik. És ez a folytatás sem lett valami eget verő.

Jeff Goldblum

David Levinson a bogaras tudós szerepében tér vissza. Neki 1996 volt az egyik csúcséve, és nem csak az első rész miatt, hanem mert Oscar jelölést is kapott, amit 20 év alatt sem tudott megismételni. Igaz rövidfilm kategóriában jelölték, de a Mindenki óta tudjuk, ez milyen sokat jelent. A Jurassic Park első két részében szintén a különc tudó figurát hozta, és talán ez állt neki a legjobban.

Liam Hemsworth

Jake Morrison szerepében: Ő az egyik új figura, aki először a Képlet című filmben volt látható, úgy tűnik bírja az UFÓS filmeket. Ismertté az Éhezők Viadala tette, ő volt Gale a szerelmi háromszög egyik befogója. A Tuti szajréban már főszerepet is kapott, azt is érdemes megnézni vele.

Vivica A. Fox

Jasmine szerepében ő is visszatérő. Az első részből onnan lehet ismerős, hogy ő a táncosnő, aki Will Smith felesége lesz. Nos azóta játszott a Kill Billben, vagy a Hajó a Végében is, de még egy ilyen emlékezetes szerep nem jött neki össze az elmúlt két évtizedben. Pedig tényleg mindent megpróbált, még a Sharkando 2-t is elvállalta.

Bill Pullman

Whitmore exelnök szerepében. Az első rész hős elnöke mindenkinek ismerős, nos itt kevéssé van formában. Első komolyabb szerepe az Űrgolyhókban volt, bár akkor a komoly szót most visszavonom. A két rész közötti húsz évben voltak igen komoly filmjei, mint pl a Börtönpalota, de belefutott olyan szerepekbe is, mint a Horrorra Akadva 4.
Nagyobb, mint legutóbb


5 dolog, amit nem biztos, hogy tudtál A FÜGGETLENSÉG NAPJA – FELTÁMADÁS-ról

1. Will Smith az első rész egyik főszereplője nem tér vissza Steven Hiller szerepében, de nem szerződtettek más színészt sem, egyszerűen kihagyták a karaktert a filmből. A folytatás vírusoldaláról - War of 1996 - megtudhatjuk, hogy mi lett Hillerrel: 2007-ben egy egy katonai tesztelés során műszaki hiba lépett fel ami a halálát okozta.

2. Robert Loggia viszont bekerült a folytatásba is, hiszen ő mindkét részben szerepelt. Azonban 2015-ben a forgatás után nem sokkal elhunyt, így a második részt az ő emlékének szentelték, ahogy a vége főcímben ez látható is.

3. Dean Devlin már az első rész sikere után megírta a folytatás forgatókönyvét, de úgy érezte, hogy a sztori nem lett elég jó, ezért visszaadta a pénzt a stúdiónak. Tizenöt évvel később találkozott Roland Emmerich rendezővel, és úgy döntöttek, újra nekifutnak a dolognak. Így készülhetett el végül a film.

4. A film költségvetése 200 millió dollár, mely 125 millióval több, mint annak idején az első rész büdzséje volt. A függetlenség napja a maga 817,4 millió összbevételével 1996-ban az év legnagyobb bevételű filmje volt.

5. Ez az első olyan filmje Roland Emmerich-nek, ami egy korábbi film folytatása.Félelem


Kassza

Költségvetés

165,000,000 Dollár

Nyitó hétvége

56,157,073 Dollár (USA)
99,500,180 Dollár (külföld)
$269,740 (Magyarország)

Összesen

103,144,286 Dollár (USA)
286,537,649 Dollár (külföld)
1,052,974 (Magyarország)
389,681,935 DOLLÁR
A helyszínen - featurette


Hogy tetszik?

IMDB: 5,7
Metascore: 32
Metascore User: 4,8
Rotten Tomatoes: 32%
Rotten Tomatoes audience: 38%
MOZIPÁHOLY: 5

 

Kritika

A számolás joga (Hidden Figures)

Ezért megérte a hiszti

 

Amikor 2016-ban az Oscar díjkiosztó körül kisebb cirkusz támadt mi magyarok éppen nagyon mással voltunk elfoglalva. …

tovább…

Kritika

Törésvonal

Pokoli Torony 2015

 

Amikor a Múmia 2. részében 2001-ben feltűnt Dwayne Johnson, még senki nem gondolta volna... …

tovább…

Kritika

SZEMFÉNYVESZTŐK

Varázslatos varázslatok

 

Amikor 2013-ban megjelent a Szemfényvesztők senki nem gondolta volna, hogy ekkora siker lesz. …

tovább…

Kritika

SZEMFÉNYVESZTŐK 2

Harry Potter mugli lett!

 

Nehéz a folytatások dolga. …

tovább…

Mozipáholy (c)2015

Készítők: Kalácska Gábor, Vastagh Zsolt (Zsoc)

Elérhetőség: info@mozipaholy.hu