Scorsese újra Jézust kísérti

 

 

Martin Scorsese újra vallási témájú filmet forgatott.

 

Ez egyszer már elég komoly botrányt okozott, a Krisztus Utolsó Megkísértése ugyanis számos országban betiltásra került az egyház érzékenysége miatt. Most a másik végletet boncolgatja: a középkori jezsuita szerzetesek üldözését a távoli Japánban.

 

Az ottani keresztényüldözés nem igazán ismert téma, ennek ellenére valós eseményeket dolgoz fel a mozi: tényleg voltak katolikusok Japánban, és valóban kegyetlenül üldözték őket, válogatott kínzásokkal és gyakran kivégzésekkel. A téma nehézsége úgy tűnik a rendező legendára is hatással volt: a Némaság nehéz film ugyanis.

A kiváló színészi játék ellenére is nehéz feldolgozni a nézőnek a sztorit, és ezen az sem segít, hogy Scorsese nem spórolt a szimbólumokkal. Kicsit olyan érzése van a nézőnek, mintha a saját szenvedélyes viszonyát a valláshoz át akarná ragasztani ránk is. Ami persze nem baj, de korántsem biztos, hogy mindenkinek hasonló érzései vannak az egyházzal szemben.

Innentől pedig az érdeklődés is lanyhul, hiszen kötődés nélkül kellene kíváncsinak lennem egy nehéz téma iránt, aminek nincs közös gyökere sem velem. Szóval senki ne számítson egy Wall Street Farkasára, vagy Nagymenőkre ezúttal. Ahogy említettem viszont a színészek húzzák a hátukon a filmet. Főleg Andrew Garfield lubickol, aki az abszolút főszereplő és ennek megfelelően hatalmas teret kap arra, hogy megmutassa: több van benne, mint egy pókember alternatíva. Adam Driver ugyan kevesebbet játszik, ám a kevés igazán emlékezetes: az ő szenvedése valahogy hitelesebbnek tűnik.

Ez nem újdonság persze, Scorsese színészei mindig hálásak, hiszen mellette igazán nagyot tudnak alakítani. És ez még akkor is igaz, ha ezúttal az Oscar jelölések elmaradtak. Röviden összefoglalva: ha még nem láttál Scorsese filmet, akkor ne ezzel kezd az ismerkedést, de hardcore rajongók nyugodtan vágjanak bele a Némaságba, csalódni biztosan nem fognak.Így készült


Mi a sztori?

A 17. század derekán két portugál szerzetes érkezik a távoli és titokzatos Japánba, hogy Isten igéjét terjesszék a helyi lakosság között és megtalálják mentorukat, Cristóvao Ferreirát, akiről az a hír járja, hogy kínzás hatására megtagadta hitét. Az ifjú jezsuita, Sebastiao Rodrigues és társa, Francisco Garupe a szamurájok kegyetlen és egzotikus világával találja szemben magát, ahol egészen más szabályok érvényesek, mint a keresztény Európában.

Rodriguest megrendítik a látottak, háborgó lelke válaszokat követel Istentől. Miközben megpróbálja kideríteni, mi történt Ferreirával, olyan megpróbáltatásokban lesz része, amely nem csak sziklaszilárdnak vélt hitét, de az életét is veszélybe sodorja.
Andrew Garfield a Némaságban


INTERJÚK

Andrew Garfield a Némaság főszereplője Martin Scorseset dícséri, hiszen élete szerepét köszönheti neki:

- Martin 30 éve meg akarja csinálni ezt a filmet, és én nagyon hálás vagyok azért, hogy ez eddig tartott, s igen fájdalmas lehetett neki, de így én lehettem az egyik olyan személy, aki ebben az utazásban részt vehetett vele. Tudtam, hogy ezt a filmet mindenképp el akarja készíteni a könyv alapján. Mikor megkaptam a forgatókönyvet, s behívtak a válogatásra, tudtam, hogy találkozhatok vele. Nem voltam már jó ideje szereplőválogatáson, de ennek ellenére nagyszerűnek tartottam, hogy ehhez a filmhez tartanak, hiszen ez azt jelenti, hogy a legmegfelelőbb beosztást akarta megtalálni. Sokan voltunk a meghallgatáson, s mindenki olvasott fel neki különböző részeket a forgatókönyvből az irodájában. Az egész nagyon jó hangulatú, vicces és derűs hangulatban telt. Körülbelül 2-3 órás felolvasások, s egyeztetések voltak, s az egész végén megkért arra, hogy vállaljam el én ezt a szerepet. Természetesen igent mondtam. Nem is volt más választás, hisz egy egy szenvedélyes projekt, aminek a történetét nem sűrűn viszik filmre, s legfőképp a mozikba. Nehéz filmeket készíteni ilyen nagy témákról, ami egyszerre epikus és önmagában elsöprő történettel rendelkeznek.

A film másik főszereplője Adam Driver szintén nem fukarkodik a dicsérettel, ha a rendező kerül szóba:

- Nagyszerű volt együtt dolgozni Martin Scorsese-vel, mivel a filmeit nézve nőttem fel, s úgy gondolom, hogy ő a piramis csúcsát foglalja el, mint élő rendező manapság. Ilyenkor nem tudsz más tenni, mint már rendelkezel egyfajta előítélettel, hogy milyen is lesz ez az egész. Jelenleg, ahogy visszaemlékszem már nem tudnám eldönteni előre, miután így együtt dolgoztam vele. Nagyon sok félelem, ugyanakkor nagyrabecsülés jellemezte az egészet, s nem tudsz eltekinteni attól, hogy mennyire jó, mennyire megtévesztő az egész, mennyire odafigyelt a részletekre. Azt gondolom, hogy volt egyfajta szülői odafigyelés, vagy a színész-rendező kapcsolat, ahol a szereplők, vagy csak az emberek megnyerően viselkednek egymással, s van benn egyfajta kincs, ahol azt várod mégis, hogy rendezőként megmondja neked, mit, és hogyan tegyél. Mint például, kérlek, mond meg, hogy mit tegyek, bármit megteszek, amit mondasz. - Ő nem akarta ezt, azt akarta, hogy lázadj fel ellene, s formáld teljesen magadra a szereped.

De hogy miért ilyen jó együtt dolgozni a legendával, arra Liam Neeson adja meg a választ:

- Ő azon kevés rendezők egyike, bár igen sokkal dolgoztam már együtt, aki imseri a színészkedés minden folyamatát, mivel ő maga is egy színész, akit filmekben láthattunk, kis cameo-s szerepekkel. És veszettül jó. Nagyon odafigyel a színészi munkára, folyamatokra, és egy olyan környezetet teremt, hogy a lehető legtöbbet tudd kihozni magadból. És itt véletlenül sem azt mondom, hogy a színész a legfontosabb a helyszínen, távol álljon tőlem, de amikor a kamerák forognak, az rólunk szól, a teremtés pillanatáról, arról a kis részéről a történetnek, amiről beszélünk. Ennek ellenére mindig ott van körülötted, mindenben segítve, s neked csak annyi a dolgod, hogy játsz. Gyönyörű és igazán szeretetteljes élmény volt önmagában, ahogy korábban is említettem.Adam Driver a Némaságban


Kik készítették?

Martin Charles Scorsese, a rendező.

Sokáig úgy tartották, hogy Hollywood elátkozta, hiszen ő sokkal később nyerte meg a maga Oscarját, mint Leonardo Di Caprio. 12 jelöléséből egyet váltott díjra, a Tégla rendezéséért kapta meg végül. De olyan filmjei maradtak elismerés nélkül, mint a Nagymenők, a New York Bandái, az Aviator, a Wall Street Farkasa, vagy a szintén vallási témát boncolgató Krisztus utolsó megkísértése. Brutális életmű, de ezek csak az Oscar jelöltek, a Taxisofőr, a Dühöngő Bika, vagy a Viharsziget még idáig sem jutott el. Érthetetlen.

Liam Neeson

Ferreira atya szerepében, sem számít túl szerencsésnek, a kérdésben, mindössze egy Oscar jelölés jött össze a Schindler Listája címszerepéért. Miközben a Michael Collins, a Kingsley, vagy a Rob Roy szintén főszerepei között van. A Star Warsban is játszott, és az Elrabolva trilógia főszerepe az akciósztárok közé emelte.
Andrew Garfield Rodriguez atyaként. Nagy éve volt a 2016-os, hiszen a Fegyvertelen Katona meghozta élete első Oscar jelölését, és majdnem azonnal duplázott is, hiszen ezzel a szerepével az utolsó rostán esett ki. Pedig elsőre mindjárt két esély igazán különleges lett volna. Első filmszerepe a Bűn Hálójában volt még 2007-ben, aztán ő volt az egyik Pókember is a sokból, bár erre nem lehet túl büszke.

Adam Driver, Garupe atya szerepében.

A Gaybyban játszott először mozifilmben 2012-ben. Szerepelt a Lincolnban, a 40 az új 20-ban és nagyon úgy tűnt, hogy a művészfilmek világában a terepe, ám ekkor megkapta Kylo Ren szerepét a Star wars 7. részében. És kb mindenki emiatt emlékszik rá.

Asano Tadanobu, a tolmács szerepében.

Japán egyik legkapósabb filmszínésze, több mint 100 moziban játszott már. Ezek között olyan filmek is vannak, mint a Mongol, amely 2008-ban legjobb külföldi film Oscar jelölést is kapott. Hollywooddal sem először kacérkodik, hiszen a Thor filmekben pl állandó szereplő Hogunt, az egyik vitéz harcost játssza ő.
Liam Neeson a Némaságban


5 dolog, amit biztosan nem tudtál a Némaság-ról

1. A Krisztus Utolsó Megkísértése annak idején komoly tiltakozást indított el katolikus részről, ezzel szemben a Némaság első vetítése a Vatikánban volt, hiába változnak az idők…

2. Bár mindhárom főszereplő nagyot játszik a filmben, mégsem őket tervezte eredetileg a szerepekre a rendező, Daniel Day-Lewis, Gael García Bernal and Benicio Del Toro voltak az eredeti elképzelésben. Neeson és Day-Lewis között ráadásul nem ez az első csere: annak idején a Linconban Liam Neeson lett volna a címszereplő. Akkor most 1-1.

3. Adam Driver 25 kilót dobott le a szerep kedvéért, tizenötöt a forgatás előtt, további tízet a forgatás alatt. Liam Neeson megúszta egy tizessel.

4. 2016 Andrew Garfield nagy éve, 2 film, japán téma és vallás: mindkettő Oscar jelölés közeli, a Fegyvertelen Katona pedig jelölést is ért végül. És még egy duplázás: Neeson és Scorsese másodszor dolgoztak együtt, és mindkétszer a pap körül forgott Neeson figurája. Most a foglalkozása, a New York Bandáiban a neve volt pap.

5. Garfield és Driver egy walesi kolostorban hangolódtak a szerepre, méghozzá egy egyhetes némasági kurzussal.Scorsese szenvedélyeHogy tetszik?

IMDB:74
Metascore: 79
Metascore User: 79
Rotten Tomatoes: 84
Rotten Tomatoes audience: 71
MOZIPÁHOLY: 7

 

Kritika

Serena

Szupersztárok B projektje

 

Amikor 2012-ben megjelent a Napos Oldal, a világ filmrajongói egy emberként sóhajtottak fel: megvan az új eszményi szerelmespár! …

tovább…

Kritika

A DÁN LÁNY

Svéd Oscart hozott

 

2015 egyik legjobban várt filmje volt a Dán Lány. …

tovább…

Kritika

Tökéletes Hang 2.

A Bellák újra énekelnek

 

2013-ban mutatták be nálunk a Tökéletes Hang című tinimusicalt, ami tökéletes meglepetésre több, majdnem 10x-es hasznot hajtott készítőinek, és tökéletesen eltalálta a fiatalok izlésvilágát. …

tovább…

Kritika

ÜTKÖZÉS

Adrenalinsokk

 

Nehéz jó autósüldözős filmet csinálni 2016-ban, hiszen nagyjából nincs már olyan ötlet, amit ne láttunk volna a filmvásznon. …

tovább…

Mozipáholy (c)2015

Készítők: Kalácska Gábor, Vastagh Zsolt (Zsoc)

Elérhetőség: info@mozipaholy.hu