VÉG-telen történet

 

 

A Kör egy igencsak aktuális témát körbejáró, technológiai thriller, amely az ezredforduló környékén simán sci-finek lett volna gondolható, ám a bemutató időpontjában már inkább társadalmi dráma.

 

Hogy mennyit változott a világ szűk két évtized alatt, erre épp az előző mondat a legjobb bizonyíték, és lassan mindenkinek el kell fogadnia, hogy az információ a legnagyobb hatalom.

 

Ebből következik, hogy ezt megszerezni a legelvetemültebb bűnözők célja lett. Mert persze változhat bárhogy a világ, egyvalami állandó: az ember mindig a másik kárán akar hasznot húzni. A Kör tökéletesen mutatja be azt a problémát, ami a jelenkor legnagyobbika: a magánszféra teljes megszűnését, az ezzel visszaélők trükkjeit és a tömegeket, akik önként adják fel önálló énjüket.

Nincs kérdés, de nemhogy kétely nélkül sétálunk bele a csapdába, hanem még helyesnek is véljük azt. Amilyen súlyos és aktuális társadalomkritika a film, annyira suta akció mozi: lassan vezeti fel a cselekményt, túl hosszan bontakozik ki a veszély, néha teljesen felesleges mellékszálakba fut a történet, és végül a lezárása olyan, mintha nem is lenne. A világ leggonoszabb, és legnagyobb összeesküvése egy perc alatt omlik össze, és a bűnözőzsenik, akik milliárdok életét tették tönkre, csak állnak és lemondóan pislognak, hogy így jártunk.

Az összeesküvés legyőzése egy perc és egy olyan egyszerű ötlet, hogy belepirul a néző is. Kicsit olyan az egész, mintha az alkotók élőben vették volna fel a filmet, és a vége előtt rájöttek volna, hogy túl hosszú lesz a mozi, akkor gyorsan zárjuk is le. Ennek ellenére a Kör fontos film, csak nem biztos hogy amiatt, amiért az alkotók annak gondolták. De érdemes megnézni.A Kör előzetes


Mi a sztori?

Mae (Emma Watson) élete teljesen megváltozik, amikor a Szilícium-völgy egyik legnagyobb tech-óriáscégénél kapja meg álmai állását. A lány villámgyorsan lépdel fel a ranglétrán, így a cég látnoki vezetője, Eamon Bailey (Tom Hanks) megkeresi azzal az ötlettel, hogy SeeChange nevű kameráját használva élje életét a nyilvánosság előtt. De senki sincs igazán biztonságban, amikor bárki követheti mások minden lépését...
A KÖR előzetes


INTERJÚK

A film főszerplői közül elsőként Emma Watson mesél méghozzá arról, miért óvatos magánéletének megosztásával, és azt is elárulja, mit gondol a közösségi médiáról:

- Én tényleg egy nagyon tudatos vonalat húzok a közösségi és a magánélet közé. Ez segített, hogy fenntartsam a józanságomat, mert az emberek mérlegelnek és véleményt alkotnak tényleg minden területen ami engem érint. De ha nem vigyázol, akkor könnyen beszippant ez a világ, ez viszont csak elpusztítja az embert emberi mivoltában. Posztolsz ahelyett, hogy benne élnél az adott szituációban és az egész életed arról szól, hogy valami hogy néz ki ahelyett, hogy arról szólna, hogyan érzed azt, hogyan éled meg azt és ebben egy olyan... üresség van.

Kemény szavak. De épp erről szól a Kör. Amelynek legendás főszereplője Tom Hanks ezúttal is meggyőzően alakít. Ő most arról beszél, hogyan indult be színészi pályája.

- Szerencsés voltam, mert színjátszást tanultam az egyetemen. Mielőtt befejeztem volna az iskolát, kaptam egy munkát, ami nem is igazán munka volt inkább egy felajánlás, hogy dolgozzak a Klasszikus Repertoár színházban, ahol tulajdonképpen a fizetség a szakmai gyakorlat volt. Itt egy egész csapat dolgozott, annyit tudtunk, hogy négy-öt hónapunk van megcsinálni a darabot, és hogy valamit kell majd csinálnunk, hogy mit, azt pontosan nem tudtuk, csak annyit hogy öt-hat előadásban fogunk szerepelni, ami a repertoárban benne volt. Ez a "munka" számunkra elengedhetetlennek bizonyult, mivel nem volt előre megfogalmazott elképzelésünk semmiről, Annyit tudtam, hogy volt egy kis megtakarított pénzem, amivel épphogy csak túléltem a mindennapokat és azt gondoltam valaminek történnie kell, csak lesz valahogy. És megtörtént. Az elindulás volt a legfontosabb. Mert haladtam. Utána volt egy különös show, aminek nagyobb szereposztása volt annál, hogy csak profikkal töltsék meg a helyeket. Én akkor ott voltam és megkaptam egy szerepet, amiért már tulajdonképpen fizettek, 50$- t egy hétre, ami a különbséget jelentette élet és halál között. Én ezért mindig azt éreztem, hogy van valami, ami átsegít az elkövetkező pár hónapon, a jóhiszeműség, pozitív hozzáállás, ösztönök és a hit, ami a segítségemre volt.A KÖR trailer és filmklippek


Kik készítették?

James Ponsoldt

rendező, producer és forgatókönyvíró. Nem túl tapasztalt, ez az ötödik mozifilmje, de ezek közé már olyan rendezések is befértek, mint a Szárazon, vagy A turné vége.

Emma Wattson

Mae Hollandot alakítja. A Harry Potter filmek Hermionéja, melyek közül az első forgatásakor csak 9 éves volt. Neki sikerült a legjobban kinőnie a legendás szerepet, hiszen olan filmekben játszott, mint az Egy Hét Marilynnel, vagy a Noé. Nomeg persze a Szépség és a Szörnyeteg, amely 2017 legjobban kereső színésznőjévé tette.

Tom Hanks

Bailey-t alakítja. A legenda. Színészként 2 Oscar díj: a Forrest Gump és a Philadelphia főszerepeiért. Még három Oscar jelölés, és számtalan legendás szerep, de emellett producerként is aktív, a Bazi Nagy Görög Lagzi című filmet is neki köszönhetjük többek között.

John Boyega

Kalden-t alakítja. Ez csupán a 8. filmje, de mivel ő Finn az Ébredő erőben, és a további Star Wars folytatásokban, így ennek nagy jelentősége nincs. És van itt egy másik legendás film hires arca is:

Ellar Coltrane

Mercer-t alaktja. Róla sem sokat tudni, de épp elég egy szerepét felidézni, hogy ismerjük az egész gyerekkorát: ő a főszereplő a Sráckor című filmben.
A KÖR filmklippek - Egységes Rendszer (2017)


5 dolog, amit biztosan nem tudtál A KÖR c. filmről

1. A film Dave Eggers –A kör c. könyvnek az adaptációja, aki maga is társ forgatókönyvíró volt. A film rendezője egyébként nagy rajongója az írónak, akinek ez a regénye az egyik legjobb kritikát kapta 2013-ban, amikor kiadták.

2. Mikor a rendező James Ponsolt a könyvet olvasta, felesége épp terhes volt és azon gondolkozott, hogy vajon az ő fia milyen világba fog születni. A rendező és felesége ezek után megbeszélték, hogy milyen módon fogják dokumentálni gyermekük életét, és azt milyen mértékben osztják meg a nyilvánosság felé. Ekkor rájöttek, hogy ezeket a kérdéseket az ő szüleiknek sosem kellett fontolgatniuk.

3. A női főszerepet úgy volt, hogy Alicia Vikander játssza, de végül nem tudta elvállalni sűrű időbeosztása miatt, így esett a választás Emma Watsonra.

4. Tom Hanks duplázós filmje ez: 2016-ban két filmet forgatott Dave Eggers műveiből, és ez a második alkalom, hogy Bill Paxtonnal együtt játszik. Sajnos Paxton esetében egy sokkal szomorúbb apropó is van: ez az utolsó filmszerepe, hiszen a bemutató előtt nem sokkal, 2017 februárjában elhunyt.

5. Sokszorosan jubilálnak a film egyes közreműködői: Emma Watson 20. filmszerepe ez, a rendező James Ponsolt 5. rendezése, míg Gleane Headley épp 70. filmjében játszik.A KÖR-hivatalos TV spot trailer

 

Kritika

Holnapolisz

George Clooney megmenti a világot

 

Hová tűnt George Clooney? …

tovább…

Kritika

A hangok

Ryan Reynolds őrülete

 

Hallott már Marjane Satrapi rendezőnőről? …

tovább…

Kritika

Danny Collins

Al Pacino dalra fakad

 

Van annak valami bája, mikor egy legenda egy vígjátékban mutatkozik meg. …

tovább…

Kritika

BEÉPÍTETT TUDAT

Ilyen sztárokkal lehetett volna sokkal jobb is

 

2016-ban Ryan Reynolds, Kevin Costner, Gal Gadot, Tommy Lee Jones és Gary Oldman egy filmben? …

tovább…

Mozipáholy (c)2015

Készítők: Kalácska Gábor, Vastagh Zsolt (Zsoc)

Elérhetőség: info@mozipaholy.hu