Amerikai Manga

 

 

Vannak filmek, melyeknél lehet, hogy jobb, ha nem ismered az előtörténetet.

 

A Páncélba Zárt Szellem példának okáért egy olyan legendás japán manga animáció remakje, amelyből nemcsak képregény készült, hanem saját rajzfilmsorozatot is kapott, na meg egy csomó rajongót szerzett világszerte az évek során.

 

Épp emiatt már jóval a premier előtt botrány kerekedett a filmből, hiszen a rajongók elvárásai szinte teljesíthetetlenül magasak voltak a mozival szemben. Miért lett fehér bőrű a főszereplő, hogyan képzelik áthelyezni ilyen díszletbe a történetet? Megannyi olyan kérdés, melyeket nem lehetett megválaszolni a bemutató előtt, az aggodalom és a botrány viszont egyre nőtt a film körül. Pedig alapvetően szerethető mozi a Páncélba Zárt Szellem, már persze akkor, ha nincs előítéleted vele kapcsolatban. Ha el tudod fogadni a filmkészítők koncepcióját, akkor ha nem is hibátlan, de jó és szórakoztató lesz a mozizás. Márpedig egy olyan filmnél, ahol nem ismered a figurákat, ez alapból így történik. Szóval azt javaslom adj egy esélyt a Páncélba Zárt Szellemnek, mert megérdemli.Páncélba zárt szellem (2017)


Mi a sztori?

A Páncélba zárt szellem főhőse az Őrnagy, a különleges erőknél szolgáló egyedi humán-kiborg hibrid, a 9-es Részleg nevű kommandós osztag vezetője. A legveszélyesebb bűnözők és szélsőségesek kiiktatására szakosodott 9-es Részleg egy olyan ellenséggel kerül szembe, amelynek egyetlen célja, hogy elpusztítsa a HankaRobotika kibertechnológia fejlesztéseit, így az Őrnagy is veszélybe kerül.
Scarlett Johansson


INTERJÚ

Scarlett Johansson a Páncélba Zárt Szellem főszereplője. Ha azt gondolnád, hogy a színészek élete könnyű, ezt most azonnal megcáfolja, hiszen arról mesél, hogyan készült fel a filmre.

- A felkészülésem része bármely munka kapcsán olyan, mint egy edzés, mint amikor szánsz időt mentálisan felkészülni reggel. Nagyon sokat kellett például ebben a filmben a fegyvereket kezelni, sok időt töltöttem a kézifegyveremmel, sok taktikai módszert megtanultam, mint például egy szobának a felderítése és az összes `állományi` edzésen részt vettem az LAPD tagjaival, tudod , mint rendőrök és ehhez hasonló állományi tagok.

Rupert Sanders a másik főszereplő arról mesél, melyik volt a filmben a kedvenc jelenete:

- Oh, hát én az összeset szerettem. Tulajdonképpen az első rész, amit felvettünk az volt, amikor légitámadás történik a hotelen. Szerettem az aktatáskás lőfegyvereket, a heges jakuzákat akik személyiség nélküliek, jönnek le az előszobákba és olyan nagyon menő dolgok vannak ott, mint a felrobbanó gésa fej. Scarlett első jelenetét nagyon jónak találtam a szinoptikus ruhában és nagyon sok ilyen jó jelenet volt a Páncélba zárt szellemben.

De vissza Scarletthez. A film ajánlójában is látható az ikonikus jelenet, amikor hátrafelé zuhan a semmibe. De vajon hogy vették fel ezt a részt?

- Igen, tulajdonképpen tényleg zuhantam... Volt egy hatalmas párnázott rész, és összeszedtem minden hitem, úgy ugrottam amikor felvettük. A testem nagyon feszült volt, mert ez olyan kihívást jelentő feladat volt, amit nem kifejezetten szerettem és kétszer is meggondoltam, tudod, olyan ez, mint az a fajta bizalmi játék, amikor hátra esel és elkapnak, És én ott álltam, készültem, és azt mondtam magamnak, hogy na jó, legyen, legfeljebb ez életem utolsó filmfelvétele, mert ennyi volt.Bakik & Színfalak mögött


Kik készítették?

Rupert Sanders rendező, író.

Nem túl termékeny, hiszen ez cask az ötödik filmje. Ennek ellenére a Hófehér és a Vadász sok szempontból emlékezetes volt, egyrészt mivel majd félmilliárd dollárt kerestek vele, másrészt mivel a forgatás közben összejöttek, és miután lebuktak, Sanders felesége be is adta a válópert.

Scarlett Johansson

1994-ben a Világgá Mentem című filmben szerepelt először, de a Suttogóval lett híres – négy évvel később. A 2000-es évek második felétől már igen felkapott színésznőnek számít, aztán a Vasember 2-ben feltűnt mint Fekete Özvegy – ez pedig a legnagyobb sztárok közé emelte.

Michel Wincott

Dr Osmund-ot alakítja. A 90-es években számos jelentős és népszerű filmben játszott. A Jim Morrisonról készült The Doorsban Val Kilmer és Meg Ryan mellett tűnt fel, aztán jött a Kevin Costner-féle Robin Hood, amiben Alan Rickman mellett gonoszkodhatott, majd a Rómeó vérzikben szerepelt Gary Oldman partnereként. Ez a sorsa: legtöbbször rosszfiúk szerepét osztják rá, pedig szívesen játszana romantikus filmben is.

Michael Pitt

Kuze-t alakítja. Színházban kezdte karrierjét, majd a filmvászon meghódítása előtt televíziós szerepekben is feltűnt. Első nagyon fontos szerepe a Hedwig és a Mérges Csonk című musical főszerepe volt. Filmekben nem igazán alkotott maradandót, bár játszott a Faluban és a Fedezd Fel Foresterben is.

Juliette Binoche

Dr Ouelet-et alakítja. Az Angol Betegért Oscart nyert, a Csokoládéért meg jelölték. Több, mint 60 filmben játszott már, többek közt a Nyitott Szívvel, a Valaki Más Élete, vagy az Apropó Szerelem címűekből ismerheted.
Végleges Trailer – Paramount Pictures UK


5 dolog, amit biztosan nem tudtál a PÁNCÉLBA ZÁRT SZELLEM-ről

1. A film akkor kapott zöld utat, amikor Avi Arad elmondta az ötletet Steven Spielbergnek – illetve nem is ő, hanem egy segítőtársa, akire nem is számított. „A malibui tengerparton botlottam Stevenbe és kislányába – emlékszik vissza Arad. – „A kislány minden elképzelhető dolgot tudott a Páncélba zárt szellemről, úgyhogy ő adta elő helyettem a filmötletet. Ezzel már sínen is volt a film.” 2008-ban Spielberg és a DreamWorks megszerezte az eredeti mű élőszereplős megvalósításának jogait, aztán nyolc hosszú évbe telt, mire megszületett a megfelelő forgatókönyv, illetve meglett a rendező és a főszereplő.

2. Siró Maszamune 1989-ben jelentette meg Páncélba zárt szellem című mangáját, amely azóta világszerte hatalmas rajongótáborra tett szert, Steven Spielberget, James Cameront és a Wachowski nővéreket is beleértve. A mangából idővel komoly médiafranchise nőtt ki, két kultikus animációs film és két tévésorozat készült, továbbá regények, videó- és mobiljátékok születtek.

3. Sanders kulturálisan és etnikailag sokszínű jövőt képzelt el, és ezt jól tükrözte, hogy milyen szereplőket választott ki filmje számára. A színészcsapatot a világ minden részéről verbuválta, Japánból, Új-Zélandról, Ausztráliából, Franciaországból, Angliából, az Egyesült Államokból, Kanadából, Zimbabwéből, Dániából, Szingapúrból, Lengyelországból, Törökországból, Fidzsiről, Romániából és Belgiumból.

4. Úgy volt, hogy a főszerepet Margot Robbie játssza el de végül Scarlett Johanssonra esett a választás

5. A nyitó jelenetben a PanAm hirdetése látható. Valójában a csődbe ment légitársaság logója egy tiszteletadás miatt került a filmbe: a Szárnyas Fejvadászban ugyanis szintén tele volt a logójukkal az ottani város.Az első 5 perc videóklip+trailer (2017)


Hogy tetszik?

IMDB:6,9/10
Metascore:53
Metascore User: 7.1
Rotten Tomatoes: 45%
Rotten Tomatoes audience:62%
MOZIPÁHOLY: 7

 

Kritika

Danny Collins

Al Pacino dalra fakad

 

Van annak valami bája, mikor egy legenda egy vígjátékban mutatkozik meg. …

tovább…

Kritika

Kilenc élet

Nem cicáknak való vidék

 

Na kezdjük ott, hogy macskám van, szóval elfogult vagyok. …

tovább…

Kritika

TARZAN LEGENDÁJA

Felesleges visszatérés

 

A XX. század egyik legnagyobb hatású filmkaraktere Tarzan volt. …

tovább…

Kritika

A FÜGGETLENSÉG NAPJA – FELTÁMADÁS

20 év után se volt rá szükség

 

Vannak filmek, amiket nem kellene folytatni. …

tovább…

Mozipáholy (c)2015

Készítők: Kalácska Gábor, Vastagh Zsolt (Zsoc)

Elérhetőség: info@mozipaholy.hu